2016. július 13., szerda

Fonal-kisokos II. - Jó, jó, de mik azok a jelölések? :)

 Amikor fonalat választunk hajlamosak vagyunk az érzékeinkre hagyatkozni. Milyen a színe, milyen a tapintása, elsősorban általában ez a fontos. Aztán, miután lelkesen meghorgoltuk a meghorgolni valót, az első mosás után meglepődve tapasztaljuk, hogy kinyúlt, összement, a vasalástól összeugrott. Persze ilyenkor már késő bánat, mert a címkét úgyis kidobtuk, hiszen minek is az? Csak arra való, hogy összefogja a fonalat meg, hogy fel legyen tüntetve, hogy mégis milyen gyártó milyen fantázianevű fonalát vettük meg, ha esetleg kevésnek bizonyulna, tudjuk, hogy miből kell még venni... Nos, el kell, hogy keserítsek mindenkit. A címkének nem ez az elsődleges funkciója :) Azon kívül, hogy a gyártó és a fonal neve szerepel rajta, és valóban össze is fogja a gombolyagot, egy sor olyan információt hordoz, ami megkönnyíti a vele való munkát és az elkészült darab kezelését. Egy valamire való címke hátoldala legalább így néz ki vagy még ennél is több információt tartalmaz.

http://www.craftyarncouncil.com/top10qa.html

Nézzük egyesével:
 
Fonalvastagság
Vastagság szerint a fonalak az alábbi nyolc csoportba sorolhatóak:

http://www.craftyarncouncil.com/weight.html

0. Lace - Csipkefonal
Ajánlott horgolótű méret: 1,5-2,25 mm

1. Super fine - Extra finom fonal
Ajánlott horgolótű méret: 2,25-3,25 mm

2. Fine - Finom fonal
Ajánlott horgolótű méret: 3,25-3,75 mm

3. Light - Vékony fonal
Ajánlott horgolótű méret: 3,75-4,5 mm

4. Medium - Közepes vastagságú fonal
Ajánlott horgolótű méret: 4,5-5,5 mm

5. Bulky - Vastag fonal
Ajánlott horgolótű méret: 5,5-8 mm

6. Super Bulky - Extra vastag fonal
Ajánlott horgolótű méret: 8-12,75 mm

7. Jumbo
Ajánlott horgolótű méret: 12,75 mm-től felfelé

 Kötés/horgolás próba

A legtöbb fonalon, amellett, hogy jelölve van, hogy milyen vastag a fonal, általában azt is jelölik, hogy egy 10x10 cm-es kötés- vagy horgolás próba hány szemet és hány sort eredményez illetve, hogy milyen vastag kötő- és horgolótűt javasolnak hozzá. Azonban vigyázat! Sokszor fordul elő, hogy az adott fonal címkéjén csak kötőtűre és kötéspróbára vonatkozó információ található, mely horgoláshoz csak hozzávetőlegesen tekinthető irányadónak. Függetlenül attól, hogy a kötés és/vagy horgoláspróbára vonatkozó információk fel vannak-e tüntetve a címkén, érdemes otthon saját próbát készíteni, mivel van aki szorosabban, van aki lazábban horgol.

http://www.craftsy.com/blog/wp-content/uploads/2013/06/Screen-Shot-2013-06-04-at-1.42.45-PM.png 

Kezelési Útmutató

http://www.ruhafestes.hu/images/textilkresz1.png


Ahhoz, hogy az elkészült darabban sokáig gyönyörködhessünk érdemes a "textilkresz" szabályait ismerni és betartani. A fonal címkéjét már csak ezért is érdemes eltenni, mert a későbbiekben is irányadó lehet, ha esetleg elfelejtenénk, hogy hogyan is kell azt az adott darabot mosni, vagy ha valamiért vegytisztítóra kellene bíznunk az adott darab tisztítását. Az alább csatolt képre kattintva a szabályokat nagyobb méretben is megnézhetitek.

http://www.topclean.hu/documents/textil_kresz_uj_kartyanaptarhoz.jpg

Ezen kívül a fonalcímke természetesen tartalmazhat még további információkat is, mint például az anyagösszetételt (erről a későbbiekben még lesz szó), a fonalgombolyag súlyát és a gombolyag szálhosszúságát, a gyártás helyét, a forgalmazó nevét, címét, weboldalát valamint az adott gombolyag színkódját. A színkód ismét egy nagyon hasznos dolog, mert elméletileg az egy gyártótól származó azonos színkóddal rendelkező gombolyagok az esetek nagy többségében azonos színárnyalatúak lesznek. Azonban itt is érdemes körültekintőnek lenni, mert ha nem vásárolunk elengedő fonalat egy adott munkához, és később szeretnénk pótolni, sajnos előfordulhat, hogy a gyártó következő szállítmánya már egy új festésből való, és bár a színkód azonos, az árnyalat mégis leheletnyit (vagy akár többet is) eltérhet.

http://www.knittingparadise.com/t-99935-1.html

Nemsokára folytatjuk, addig is nézegessétek a fonalcímkéket :)



Források:

http://www.craftyarncouncil.com/weight.html
http://www.craftsy.com/blog/wp-content/uploads/2013/06/Screen-Shot-2013-06-04-at-1.42.45-PM.png
http://www.topclean.hu/textilkresz.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése