2016. november 5., szombat

Fonal-kisokos 3: Színterápia

Ha valaki horgol, köt annak egy ilyen látvány igazi színterápiával ér fel:



Na ugye? Megmondtam :) Mondjuk nem pénztárca barát, de ez már más kérdés.
Ha a fonal egyszínű még csak-csak elboldogulunk, mert legfeljebb arról kell döntetnünk, hogy piros vagy kék, illetve azon belül melyik árnyalat, azonban, ha tarka fonalakról beszélünk, már korántsem ennyire egyértelmű a helyzet.
Tarka (és nem színátmenetes, ahogy a köznyelv hívja) fonalnak tekintünk minden olyan fonalat, amelyet vagy több színnel vagy egy szín több árnyalatával festettek meg. A színátmenetes fonalak a tarka fonalak egy csoportját alkotják. A tarka fonalaknak több típusát különböztethetjük meg.

1. Tweed:

A tweed fonalak onnan kapták elnevezésüket, hogy az elkészült darab textúrája a tweed anyagra hasonlít. Általában egy alapszínen kisebb pontok, göbök vannak, amik kötve/horgolva (de inkább kötve) a kész darab mintáját adják.

2. Ombre (erre sajnos magyar megfelelőt nem igazán találtam)



Általában egyazon szín különböző árnyalataival megfestett fonal. A fonal elejétől a végéig folytonosan sötétedik/világosodik, a korábbi árnyalatok nem térnek vissza.

3. Multicolor vagy röviden színátmenetes fonal:



Kettő vagy több szín váltakozása rövid szakaszokon. Ha egy szín különböző árnyalatai váltakoznak röviden, melange-nak nevezzük.

4. Self-striping ("öncsíkozó") vagy hosszan színátmenetes fonal:



Két vagy több színnel festett fonal, a színek hosszú szakaszokban váltakoznak. Angolul "öncsíkozó" fonalnak is nevezik, mert az átmenetek hossza lehetővé teszi, hogy egész sort vagy sorokat egy színnel horgoljunk, de a színek váltakozása mégis sokkal lágyabb, mint ha a különböző sorokat különböző színnel horgoljuk.

5. Vegyes színű fonal (marled - sajnos ezt is nagyon nehéz magyarra fordítani)



Kettő vagy több színű külön szálakból összesodort fonal. Legtöbbször talán a rokkán kézzel fonott fonalaknál látni ezt a technikát.

Nos, neked melyik a kedvenced? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése