2016. április 22., péntek

Április 22. a Föld Napja, avagy hogy (ne) használd a nejlonzacskókat...

http://www.care2.com/greenliving/recycle-yarn-rip-out-a-sweater-and-reuse-it.html

Most vettem csak észre, hogy február óta nem írtam... Ennek szimplán annyi az oka, hogy annyi dolog történt mostanában, hogy egyszerűen nem volt időm gép elé ülni és egy értelmes témát összerakni. Sajnos.
A mai nap azonban kiemelt jelentőségű számomra. A horgolás mellett még egy téma van, ami kifejezetten érdekel és ez nem más, mint a környezet- és állatvédelem. Így aztán nem meglepő, ha a Föld Napja alkalmából ejtek néhány szót az újrahasznosításról.

Egyre több helyen lehet olvasni mostanság, hogy egyes országokban betiltják vagy jelentősen korlátozzák a nejlonzacskók használatát. Nem véletlen, hiszen a nejlonzacskók lebomlási ideje a nejlon töménységétől vastagságától függően átlagosan 10-100 év (Wikipedia) és súlya, mérete és gyártási költsége miatt évente 4-5 trillió nejlonzacskó kerül forgalomba. Csak Amerikában évente 100 milliárd nejlonzacskót dobnak a szemétbe, Magyarországban pedig naponta közel 1 millió fogy belőle. Rengeteg, ugye? Sajnos a papírzacskók és a könnyen lebomló biozacskók sem igazán jelentenek alternatívát, hiszen ezek gyártása jóval költségesebb és még kevésbé környezetkímélő, mint a nejlonzacskóké (Forrás).

Sokakban felmerül a kérdés, hogy míg a nagyvállalatok ontják magukból a környezetszennyező, károsabbnál károsabb anyagokat, addig mit tehetünk mi az egyes ember szintjén. Szerintem nagyon sokat. A kínálatot a kereslet generálja. Ha valamiből kevesebbre van szükség, akkor a gyártók kevesebbet fognak gyártani. Ha nem tudnak naponta eladni tíz nejlonzacskót, akkor nem fognak napi tíz darabot gyártani, hanem mondjuk csak ötöt.

Mit tehetünk tehát mi a kereslet és a szemétmennyiség csökkentéséért?

1. Használj magad készítette bevásárlószatyrokat, zacskókat, amik nem szakadnak el, nem kell őket kidobni, hanem moshatók, és újra és újra felhasználhatók. A száraz árut, például a zöldségeket, gyümölcsöket nem muszáj nejlonzacskóban hazavinni. Nyugodtan horgolhatunk nekik "zacskót". Ha összekoszolódik esetleg a zöldségtől, akkor csak be kell vágni a mosógépbe. Pékárut is vihetünk haza magunk készítette tasakban, de ahhoz mindenképpen valamilyen nem szöszölődő fonalat javasolnék:

  










2. Az újrahasznosítás magas iskolája, amikor a felhalmozódott, szakadt nejlonzacskóinkból strapabíró bevásárlószatyrot készítünk. Szerintem ez egy nagyon jópofa megoldás. Rengetegszer lehet használni, mosni sem kell és nem megy tönkre. Mellesleg, ha már begyűjtöttünk egy csomó nejlonzacsit, azokat sem kell kidobni :)





Természetesen nem csak bevásárlószatyor készülhet a felhalmozott nejlonokból, hanem egy sor más tárgy is, aminek otthon nagy hasznát vehetjük:









Még több ötlet és a nejlonfonal elkészítésének technikája itt :)
Kellemes szemezgetést! És vigyázzatok Föld-Anyára! :)